Ενέργεια: Γιατί το 2023 θα είναι… χειρότερο!

Ενέργεια: Γιατί το 2023 θα είναι… χειρότερο!

 AUTOHELLAS: Η εξαγορά της FCA Greece από κοινού με τη Samelet (δεν έχουν ανακοινωθεί τα ποσοστά στο joint venture) ενισχύει τη θέση της Autohellas στην εμπορία αυτοκινήτων.

Η FCA διενήργησε το 2021 πωλήσεις 114,7 εκατ. ευρώ και είχε προ φόρων κέρδη 1,85 εκατ. ευρώ. Η αλλαγή ιδιοκτησίας πιθανώς να περικόψει έξοδα. Λόγω της καθυστέρησης στις παραδόσεις που αντιμετώπισε πέρυσι αλλά και τους πρώτους μήνες της φετινής χρονιάς ο κλάδος σε παγκόσμιο επίπεδο, τα αποθέματα της FCA Greece στο τέλος του 2021 ήταν μειωμένα κατά σχεδόν 9,5 εκατ. ευρώ, έναντι του τέλους 2020.

Οι απαιτήσεις από πελάτες ήταν μειωμένες κατά 20 εκατ. ευρώ, ενώ οι απαιτήσεις της εταιρείας από τον προμηθευτή της Fiat Chrysler Finance εκτινάχθηκαν σε 38,68 εκατ. ευρώ από 5 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2020.

Τα ταμειακά διαθέσιμα ανήλθαν σε 26,7 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 15,7 εκατ. ευρώ. Στο τέλος του 2021, η καθαρή θέση της εταιρείας κατέστη χαμηλότερη του 50% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου.

INTERTECH: Από τότε που η CD Media αγόρασε το 29% της εισηγμένης από την Eurobank, η μετοχή σκαρφάλωσε από το 0,80 στο 1,08 ευρώ και μάλιστα με αυξημένο όγκο συναλλαγών.

Γνωστός παράγοντας της αγοράς σχολίασε πως αν το αγοραστικό ενδιαφέρον προέρχεται από άτομα που πιστεύουν στη νέα δυναμική της εισηγμένης μετά το ουσιαστικό πέρασμα του management στη CD Media και τον βασικό της μέτοχο Σπύρο Γιαμά, έχει καλώς. Υπάρχουν πολλές δυνητικές συνέργειες μεταξύ CD Media και Intertech, τις οποίες οι δύο πλευρές θα μπορούσαν να εκμεταλλευθούν προς το κοινό συμφέρον.

Αν, αντίθετα, κάποιοι ποντάρουν σε μια γρήγορη δημόσια πρόταση από την πλευρά της CD Media, τότε αναλαμβάνουν ρίσκο.

Και αυτό γιατί παρά το γεγονός ότι οι δύο βασικότεροι μέτοχοι της εισηγμένης (Σπ. Γιαμάς και Κων/νος Αμοιρίδης) γνωρίζονται, κανείς δεν είναι βέβαιος για το αν και το πότε τελικά οι δύο πλευρές θα έρθουν σε συμφωνία, προκειμένου να προκύψει κάποια δημόσια πρόταση.

Και όπως λέγεται, η πλευρά της CD Media δεν έχει και κανένα σοβαρό λόγο να βιάζεται.

Οψόμεθα…

ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Για τα περιβόητα πλέον μέτρα της Κομισιόν, υποθέτουμε ότι έχετε βαρεθεί να διαβάζετε. Η κοινή λογική λέει ότι με βάση τον ρυθμό χελώνας με τον οποίο κινούνται οι εξελίξεις, πρακτική επίδραση δύσκολα θα έχουν μέσα στο τρέχον έτος, αφού πρέπει πρώτα να συζητηθούν στη λεπτομέρειά τους, να εγκριθούν από τις χώρες κι έπειτα να αρχίσουν να λαμβάνουν σάρκα και οστά.

Η αλήθεια είναι άλλωστε ότι σύμφωνα με πολλούς ειδήμονες του χώρου, το επόμενο έτος θα είναι χειρότερο κι όχι καλύτερο από το 2023, εφόσον συνεχιστεί η διακοπή του ρωσικού αερίου στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης. Γιατί; Διότι φέτος κουτσά στραβά, βοηθούσης και της… κουτσουρεμένης έστω ροής ρωσικού αερίου, η Ευρώπη κατάφερε να γεμίσει τις αποθήκες της. Κι αν ο χειμώνας δεν προκύψει πολύ βαρύς, μπορεί να αποφύγει τα χειρότερα.

Όμως, όταν τελειώσει ο χειμώνας, τα αποθέματα θα έχουν αναλωθεί, ενώ οι εισαγωγές LNG δεν θα επαρκούν για να καλύψουν την έλλειψη ρωσικού αερίου, ενόψει και του επόμενου χειμώνα.

Χαρακτηριστικές είναι και οι πρόσφατες επίσημες δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας του Κατάρ (του κράτους δηλαδή που είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας LNG στον κόσμο, μετά την Αυστραλία). Ο Saad Al Kaabi δήλωσε προ ημερών ότι η Ευρώπη κινδυνεύει να αντιμετωπίσει χειρότερες ενεργειακές συνθήκες όχι μόνον το ερχόμενο έτος αλλά και μέχρι τουλάχιστον το… 2025!

Ο Καταριανός που βάλθηκε να μας κάνει την καρδιά περιβόλι, έχει όμως ειδικό βάρος και ως επικεφαλής της κρατικής εταιρείας LNG της χώρας του, δήλωσε επίσης ότι η διακοπή της ροής ρωσικού πετρελαίου δημιουργεί στην Ευρώπη ένα έλλειμμα σε αέριο της τάξεως των 112 εκατ. τόνων LNG σε ετήσια βάση, για το οποίο εκτιμά ότι δεν θα υπάρχει επαρκής ποσότητα προσφοράς.

Πρόσθεσε, δε, ότι δεν θα μπορούσε να οραματιστεί ένα μέλλον όπου η Ευρώπη θα χρησιμοποιούσε «μηδενικό ρωσικό αέριο».

«Αν ισχύσει αυτό, τότε νομίζω ότι το πρόβλημα θα είναι τεράστιο και για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα», είπε. «Απλώς δεν έχετε αρκετό όγκο για να εισάγετε και να αντικαταστήσετε αυτό το αέριο μακροπρόθεσμα, εκτός και αν πείτε «Θα κατασκευάσω τεράστιες πυρηνικές μονάδες, θα επιτρέψω τον άνθρακα, θα κάψω μαζούτ».

LOGISTICS: New kids on the block στον χώρο των logistics. Η εταιρεία FARMA GOODS ΑΕ με διακριτικό τίτλο FG S.A., στελέχη της οποίας έχουν σχέση με τον ασφαλιστικό κλάδο όπως μαθαίνει η στήλη, ετοιμάζεται να επενδύσει στον χώρο των logistics.

Η επένδυση συνολικού επιλέξιμου κόστους 5,8 εκατ. ευρώ και αντίστοιχου ενισχυόμενου κόστους, έλαβε το πράσινο φως από το υπουργείο Ανάπτυξης ένταξης στον Αναπτυξιακό Νόμο. Η επένδυση αφορά στη δημιουργία νέας μονάδας παροχής υπηρεσιών logistics (3PL), δυναμικότητας: 1.140.000 κιλών/έτος σε αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα και 760.000 κιλών/έτος σε είδη παντοπωλείου.

Read More

Leave a Reply

Your email address will not be published.